MUIR WOODS - PUNAPUUMETSÄ

Matka San Franciscosta punapuiden äärelle on henkeäsalpaavan kaunis: Ensimmäiseksi ylitimme legenaarisen Golden Gate-sillan joka ympäristöineen on juuri niin kaunis kuin lehtikuvissakin. Piti sitä itsekin sitten pysähtyä ja napata muutama otos. Päivä oli täydellinen: sopivan lämmintä, aurinkoista ja kaupungin ja meren yllä hienoinen utu. Matkan jatkuessa ohitettiin Sausaliton hienostoalue ja tie alkoi kiemurtelemaan ylös vehreitä kukkuloita pitkin. Matka ei ole pitkä, parisenkymmentä kilometriä joten perille päästiin pian.Muir Woods on San Franciscoa lähinnä oleva punapuumetsä, josta ei löydy maailman isoimmat punapuut, mutta ei huolta - näköa ja kokoa riittää kyllä lyömään ällikältä suomineidon! ;) Nimensä metsä on saanut John Muirilta, joka oli ensimmäisiä luonnonsuojelun uranuurtajia Amerikassa ja auttoi perustamaan ja säilyttämään useita kansallisia luontokohteita, Yosemite yhtenä niistä. Ei siis mikään turha mies!

Kun astuimme puistoon, punapuiden valtakunta alkoi heti kohota ympärillä. Miten valtavia ja kauniita ne olivatkaan! Puistossa voi kävellä lankuista tehtyä pyörätuoliystävällistä reittiä pitkin, mutta seikkailunhaluisemmille suosittelemme sivupoluille poikkeamista - niissä on paljon vähemmän kulkijoita, enemmän maisemia ja voit rauhassa kävellä maahan tallatulla reitillä puiden seassa ilman "Do not touch"-kylttejä. Ne ovat kuitenkin virallisia reittejä joten niiden varrella saat takuuvarmasti palkitsevat maisemat.

Oma reittimme oli kolmen tunnin mittainen ja hyvin mäkinen; nousimme todella korkealle joten vaatekerta hupeni siveellisyyden rajamaille asti hien tullessa pintaan. Tarpeeksi edettyämme ehdimme myös jo poistua punapuualueelta, mutta paikallinen "normaalimetsä" on myös kaunista katseltavaa. Huipulla ei valitettavasti juuri tuullut, mutta maisemat huikaisivat. Lepäilimme sopivaan kohtaan osuneella penkillä ja juttelimme San Franciscosta tulleen pariskunnan kanssa, jotka olivat myös ensimmäistä kertaa puistossa. He sanoivat, että sää seudulla on ollut viime vuosina aivan sekaisin ja poikennut normaalista. Me kotomaassa emme siis ole ainoita, jotka ihmettelevät muuttuneita sääoloja!
Lepohetken jälkeen loppumatka olikin alamäkeä, vaihtelevissa maisemissa. Autolle päästyämme jätimme hyvästit kauniille punapuille ja jatkoimme Muirin hengessä matkaa kohti mitäpä muutakaan kuin Yosemiten kansallispuistoa!


Tietoa:
Muir Woods National Monument
1 Muir Woods Rd, Mill Valley, CA 94941, Yhdysvallat
Pinta-ala: 224 ha
auki vuoden ympäri
Sisäänpääsy: 7 $ /hlö

No comments